Etäpalaveriopas – Etäpalaverin käyttäytymisetiketti

Lukuaika min

Miten saat etäpalaverit onnistumaan mahdollisimman hyvin?

Etäpalaverit tuovat mukanaan kasan potentiaalisia teknisiä ongelmia, jotka on helppo välttää seuraamalla seuraavia ohjeita ja jakamalla samat ohjeet myös kaikille muille etäpalaveriin osallistuville. OIKIOlaiset ovat etäpalaverien konkareita, joten tässä on meidän etäpalaverietikettimme.

Etäpalaverin 9 etikettiä

 1. Ole ajoissa paikalla ja varmista, että saat yhteyden etäpalaveriin.
 2. Pyri siihen, että jokainen palaveriin osallistuja on omassa erillisessä tilassaan ja käyttää mikrofonillisia kuulokkeita. Tämä parantaa äänenlaatua merkittävästi jolloin kaikkien osallistujien puheesta saa selvää.
 3. Jos sinulla on mahdollisuus valita missä tilassa olet palaverin aikana, pyri valitsemaan mahdollisimman vähäkaikuinen ja hiljainen tila.
 4. Jos joudut käyttämään läppärisi mikrofonia, pyri siihen, että et kirjoita samalla kun mikrofonisi on auki. Näppäimistön ääni kuuluu vastaanottajille voimakkaana naputuksena.
 5. Varmista, että olet mahdollisimman lähellä WLAN tukipistettä jotta verkkoyhteys toimii parhaalla mahdollisella tavalla.
 6. Jos WLAN yhteys pätkii kokeile yhdistää läppäri verkkoon puhelimesi mobiiliyhteyden kautta. Muista tarkastaa, että puhelimessasi ei ole WLAN-yhteyttä päällä, jotta pääset mobiiliverkkoon.
 7. Laita videon jako pois päältä kaistan säästämiseksi.
 8. Mykistä mikrofonisi aina kun et puhu.
 9. Älä rapistele neuvottelutilassa papereita tai aiheuta muita korkeita tai suhisevia ääniä (ruokailuvälineiden kilistely, pöydän hankaaminen kädellä, jne) sillä ne peittävät mikrofonin nauhoittamassa äänessä puheen alleen.

BONUSVINKKI: Suosittele kaikkia edellä mainittuja ohjeita myös kaikille muille palaveriin osallistuville henkilöille. On ikävää jos et kuule vastapuolen puhetta kunnolla heidän huonon etäpalaverietikettinsä vuoksi.

Muutoin suosittelemme noudattamaan yleisiä hyvän palaverin käytäntöjä, jotka pätevät myös tavallisiin palavereihin:

 • Kerro palaverin agenda osallistujille etukäteen
 • Pysy aikataulussa ja saavu palaveriin ajallaan
 • Tee palaverin lopussa konkreettinen yhteenveto päätetyistä asioista ja kerro mitä seuraavaksi tapahtuu
 • Kutsu palaveriin vain pakolliset henkilöt
 • Lopeta kokous ajoissa, jos asia on käsitelty

 

Jyri Vuorinen

Head of Technology

Olen intohimoinen ja tavoitteellinen verkkoliiketoiminnan kehittäjä. Olen kehittänyt Suomen suurimpien yritysten sivustojen tehokkuutta ja konsultoinut lukuisia massiivisia sivustouudistusprojekteja.