Terveisiä Lontoosta! Mitä opimme Women in Tech SEO -yhteisön konferenssissa?

Lukuaika min

Koronatilanteen vähitellen alkaessa helpottaa ovat paluun tehneet paitsi lähityö ja asiakastapaamiset, myös koulutukset ja työmatkat. Lue kooste Women in Tech SEO -verkoston järjestämästä WTSFestistä, johon konsulttimme Iiris Lagus osallistui.

Tätä on odotettu! Kahden vuoden etätyöskentelyn ja koronatilanteeseen sopeutumisen jälkeen tuntui todella hyvältä hypätä lentokoneeseen ja päästä konferenssimatkalle.  Ensimmäinen työmatka pitkään aikaan suuntautui Lontooseen. Tämä postaus on koonti Women in Tech SEO -verkoston järjestämästä WTSFestistä, johon konsulttimme Iiris Lagus osallistui. Please read on!

 

SEO Consultant Iiris Lagus WTSFest 2022 -konferenssissa Lontoossa
Päivän ohjelman alkamista odotellessa

Konferenssin järjestäjä Women in Tech SEO on globaali yhteisö

Women in Tech SEO on globaali ammatillinen verkosto teknisen hakukoneoptimoinnin parissa työskenteleville naisille. Women in Tech SEO -verkosto on perustettu loppuvuodesta 2019. Perustaja on Lontoossa asuva Areej Abu Ali, joka yli kuusi vuotta alalla työskenneltyään kaipasi kannustavaa ammatillista verkostoa. Toiveena oli yhteisö, jossa olisi rohkaiseva ilmapiiri, jossa voisi kysyä kysymyksiä vapaasti tuntematta jännitystä, ja joka jatkuvasti inspiroisi ja motivoisi tulemaan paremmaksi hakukoneoptimoinnin ammattilaiseksi. Sellaista ei ollut valmiina, joten se piti perustaa itse. Syntyi Women in Tech SEO, joka järjestää koulutuksia, keskustelutilaisuuksia ja mentorointia sekä nimeään kantavaa konferenssia.

Women in Tech SEO:n kansainvälisessä Slack-yhteisössä on yli neljä tuhatta jäsentä, jotka vapaaehtoisesti auttavat toisiaan hakukoneoptimointiin liittyvissä haasteissa, jakavat tietoa työpaikoista, neuvovat, opastavat ja oppivat toisiltaan. Women in Tech SEO:n koulutuksissa vapaaehtoiset ammattilaiset kouluttavat halukkaita monenlaisista aiheista aina sivustonopeuden optimoinnista JavaScriptin onnistuneeseen käyttöön. Yhteisö on järjestänyt myös mentorointiohjelman sekä vapaamuotoisia tapaamisia jäsenilleen.

Women in Tech SEO korostaa kaikessa toiminnassaan arvojaan: olla ystävällinen, avulias, kunnioittava kaikkia kohtaan sekä tarjota turvallinen yhteisö, jossa ei tuomita muita. Toisinaan tällainen arvopuhe voi kuulostaa sanahelinältä, mutta WTS:n tapauksessa ei. Kaikkiin kysymyksiin vastataan Slackissa ystävällisesti ja selkeästi, uudet tulijat toivotetaan tervetulleiksi ja toinen toisiaan auttavien ammattilaisten työtä kiitellään ja arvostetaan.

WTS-verkoston perustaja Areej Abu Ali WTSFest 2022 -tapahtumassa
WTS-verkoston perustaja Areej Abu Ali avaa toivottaa konferenssin osallistujat tervetulleiksi

 

Perinpohjainen katveanalyysi, henkilöprofiilisivujen hyödyntäminen, koneoppiminen ja SEO: konferenssin esitysten aiheita

WTSFest 2022 oli yhteisön historian kolmas konferenssi. Tapahtumapaikkana oli Lontoon Barbican Centre. Päivän aikana kuultiin kymmenen puhujan esitykset. Ohjelma oli järjestetty neljän session – Analyse, Advance, Innovate, Empower – alle. Pyrkimyksenä oli pitää konferenssi riittävän pienenä, jotta verkostoitumiselle ja yhteisöllisyydelle olisi tilaa. Mukana oli 250 osallistujaa – mikä sekin on tietysti suuri joukko, mutta massiivisiin digimarkkinointikonferensseihin kuten BrightonSEO:on verrattuna joukko oli pieni. Luonnollisesti Women in Tech SEO:n konferenssissa niin kaikki puhujat kuin osallistujat olivat naisia.

Päivän ensimmäinen sessio Analyse alkoi Lidia Infanten esityksellä katveanalyysistä, jossa hän esitteli mallin sisältö- ja teknologiakatveita kartoittavalle kilpailija-analyysille. Sessio jatkui Rejoice Ojiakun sisältökartoituksen menestysreseptiä esittelevällä presentaatiolla. Viimeisenä kuultiin Crystal Carterin kiinnostava esitys profiilisivuista. Crystal esitteli keissin, jossa hän oli parantanut merkittävästi asiakkaansa liikennettä ja liidejä panostamalla henkilöprofiilisivuihin, jotka usein ovat täysin alihyödynnetty resurssi – siitäkin huolimatta että asiantuntijapalveluissa myynti nojaa usein nimenomaan yksittäisten työntekijöiden osaamiseen ja maineeseen.

Advance-osiossa kuultiin Roxana Stingun esitys otsikolla “The Internet for SEOs”, joka käsitteli yksityiskohtaisesti tiedonsiirtoa internetissä ja mitä hakukoneoptimoijien tulisi siitä ymmärtää, jotta he voisivat työskennellä mahdollisimman tehokkaasti ohjelmoijien kanssa. Sessio jatkui #SEOFOMO-uutiskirjeestä tunnetun Aleyda Solisin esityksellä SEO-raportointikäytännöistä. Aleyda muistutti esityksessään, että vaikka dashboardit ovatkin tärkeitä työkaluja, joilla säästetään raportointiin kuluvaa aikaa, eivät ne korvaa raportteja, jotka selittävät sen, mitä on tehty, miten ja mitä toimenpiteillä on saavutettu.

Innovate -osion aloitti Paige Hobart, joka esitteli yhdessä tiiminsä kanssa kehittämän tavan suunnitella ja toteuttaa sivustouudistus. Paigen mallissa kartoitetaan kaikki sivustolle keskeiset avainsanat, yhdistetään ne olemassa oleviin laskeutumissivuihin, identifioidaan tarve uusille laskeutumissivuille ja lopulta rakennetaan uudelleenohjaussuunnitelma. Lazarina Stoy jatkoi iltapäivän sessiota koneoppimiseen keskittyvällä esityksellä, jossa määriteltiin hakukoneoptimointiin liittyviä tehtäviä, joita nopeuttamaan koneoppiminen sopii. Innovate-osion päätti Miracle Inameti-Archibongin esitys alt-teksteistä ja projektista, jossa koneoppimismalli oli opetettu määrittelemään kuvan sisältö alt-tekstiä varten.

 

SEO Consultant Iiris Lagus, WTS-vapaaehtoiset Roxana Antistescu ja Jaz Batisti sekä WTS-verkoston perustaja Areej Abu Ali
Selfie time! Vasemmalta SEO Consultant Iiris Lagus, WTS-vapaaehtoinen Roxana Antistescu, WTS-verkoston perustaja Areej Abu Ali ja WTS-vapaaehtoinen Jaz Batisti.

 

Aikaa verkostoitumiselle ja kannustusta kaikille

Ohjelma oli päätetty rakentaa siten, että esitysten päätteeksi ei ollut Q&A -sessioita. Kun esitys oli pidetty, annettiin aplodit ja siirryttiin seuraavaan aiheeseen. Käytäntö toimi hyvin, sillä päivään mahtui näin kymmenen esitystä, mutta kuitenkin riittävä määrä riittävän pitkiä taukoja, joiden aikana oli mahdollista paitsi hengähtää hetki, myös tutustua muihin osallistujiin ja lähestyä puhujia lisäkysymyksillä.

Konferenssissa oli lämmin tunnelma ja tauoilla oli mukava jutella ympäri maailmaa konferenssiin tulleiden osallistujien kanssa. Mukana oli paitsi Lontoossa ja muissa Britannian kaupungeissa asuvia ja työskenteleviä hakukoneoptimoinnin ammattilaisia, myös muualta Euroopasta – ja kauempaakin – matkustaneita. Allekirjoittanut ehti jutella ainakin espanjalaisten, saksalaisten ja amerikkalaisten ammattilaisten kanssa. Olipa paikalla jopa yksi Australiasta asti lentänyt osallistuja!

Hyvän mielen konferenssin päätteeksi puhuivat Lou Chiu ja Shannon McGuirk. Yritysvalmentaja Lou Chiu puhui sisäisistä kamppailuista ja epävarmuuden tunteista, joita kaikki kokevat uransa aikana – ja avasi tapoja, joilla näitä tunteita voi tunnistaa ja käsitellä. Linkinrakennustiimin esihenkilönä toimiva Shannon McGuirk jakoi tarinan siitä, miten omat heikkouksiksi koetut piirteet voi muuttaa vahvuuksiksi.

SEO Consultant Iiris Lagus WTSFest2022-tapahtumassa Barbican Centren sisäpuutarhassa
Lounastauolla oli aikaa tutustua Barbican Centren keskellä olevaan trooppiseen puutarhaan. Melkoinen yllätys, että betonibrutalismia edustavasta kompleksista löytyy tällainen vihreä keidas!

 

Mitä jäi käteen?

Konferenssipäivästä jäi käteen muutama erittäin hyvä templaatti SEO-analyyseille, uusia oppeja muun muassa koneoppimisen hyödyntämisestä arjen SEO-työssä sekä joukko uusia tuttavuuksia. Konferenssimatkoissa hauskaa on myös se, että kun hetkeksi jättää oman työpöydän ja tutut arjen kuviot, niin jotenkin sitä tulee tuulettaneeksi päätään samalla ja mieleen tulee uusia ideoita – sellaisiakin, jotka eivät nyt edes suoraan liity konferenssin aiheisiin. Virkistävää ja kehittävää siis kaikin puolin.

 

Konferenssimatkalle lähteminen oli mahdollista OIKIOn henkilöstölle suunnatun koulutusbudjetin turvin. OIKIOlla jokaisella konsultilla on käytössään henkilökohtainen koulutusbudjetti, joka mahdollistaa muun muassa maksulliset koulutukset, oppimateriaalihankinnat ja konferenssimatkat. Todella arvokas työsuhde-etu. Jos olet kiinnostunut OIKIOsta työpaikkana, kurkkaa avoimet työpaikat tai ota yhteyttä vapaamuotoisella hakemuksella!

Iiris Lagus

Senior SEO Consultant

Olen hakukoneoptimoinnin ammattilainen, jota kiinnostaa erityisesti hyvin tiimien ja prosessien luominen. Pidän erityisesti kansainvälisistä asiakkuuksista ja monikielisten, suurien verkkosivukokonaisuuksien kehittämisestä.