Toimiiko tekoälyllä tuotettu sisältö hakukoneissa?

Tekoälyn käyttö sisällöntuotannossa on kasvanut viime vuosina. Samalla on syntynyt runsaasti keskustelua ja huolia siitä, miten Google suhtautuu tekoälyavusteiseen sisältöön. Verkossa kiertää sitkeästi myytti, jonka mukaan hakukone automaattisesti rankaisisi tekoälyllä tuotettua sisältöä tai että sillä ei voi pitkäaikaisesti sijoittua hakukoneissa. Mutta onko asia näin suoraviivainen vai löytyykö asiaan eri näkökulmia? Onko tekoälyllä tuotettu sisältö todellakin hakukoneoptimoinnin kannalta huono valinta, vai onko kyseessä väärinymmärrys?

Googlen virallinen kanta tekoälysisältöön

Hakukone arvioi sisältöä monien tekijöiden kautta, keskittyen mm. relevanssiin, alkuperäisyyteen, käyttäjäkokemukseen, sivuston luotettavuuteen ja siihen, kuinka hyvin sisältö vastaa ihmisen hakuaikeeseen.

Google on ottanut selkeän kannan tekoälyllä tuotettuun sisältöön, vaikka julkinen keskustelu usein väärinymmärtää sen. Hakukonejätin keskeinen periaate on yksinkertainen ja he kertovat sen ohjeistuksissaan – sisällön laatu ja arvo käyttäjälle ovat tärkeintä, ei tuottamistapa. Google on taistellut koneellisesti tuotettua heikkoarvoista sisältöä vastaan pitkään jo ennen tekoälyä.

Generatiivinen tekoäly on spämmääjien käsissä uusi tehokas työkalu, koska sisältö voi vaikuttaa entistä aidommalta ja Google vastaa siihen päivittämällä puolustustaan. Paljon puhuttu Helpful Content Update -päivitys ei ollut ymmärtääkseni hyökkäys tekoälysisältöä vastaan, vaikka se usein niin tulkitaan. Päivityksen todellinen tarkoitus oli priorisoida ihmiskeskeistä sisältöä, joka tarjoaa aitoa arvoa käyttäjille. Olennaista ei siis ole sisällön luomistyökalu, vaan se, palveleeko lopputulos käyttäjän tarpeita.

Lisäksi vaikka Google voi teoriassa kehittää teknologiaa tekoälysisällön tunnistamiseen, oletettavasti Google keskittyy ensisijaisesti sisällön laatuun ja käyttäjäarvoon, ei sen tuotantotapaan.

Haasteet tekoälyavusteisessa sisällössä

Tekoälyn käytössä sisällöntuotannossa on ehdottomasti haasteita. Automaattisesti tuotetun geneerisen sisällön yleisin ongelma on sen persoonattomuus ja tasapaksuus.

Yksi Googlen arvottamista asioista on yksilöllinen uusia näkökulmia tarjoava sisältö. Tekoäly ammentaa olemassa olevasta tiedosta, joten sen voi olla vaikeaa tarjota täysin uusia oivalluksia tai näkökulmia, joita ei jo löytyisi verkosta.

On kuitenkin viitteitä että kaikkein uusimmat tekoälymallit alkavat kuitenkin jo luoda luovaa tekstiä ja yhdistelemään laajemmin asioita, joten tulevaisuus näyttäisi muuttuvan tässä asiassa.

Faktojen tarkistaminen on niin ikään kriittinen tekijä. Tekoäly voi olla epätarkka tai esittää väärää tietoa. Tämä on erityisen ongelmallista YMYL (Your Money Your Life) -aiheissa, joissa virheellinen tieto voi vaikuttaa ihmisten terveyteen tai talouteen.

Tekoälyn vahvuudet sisällöntuotannossa

Tekoälyllä on kuitenkin myös merkittäviä vahvuuksia. Se tarjoaa erinomaisen kattavuuden ja rakenteellisen johdonmukaisuuden. Tekoäly kykenee käsittelemään laajoja aihealueita ja varmistamaan, että useat oleelliset näkökulmat tulevat käsitellyiksi loogisessa järjestyksessä.

Käyttäjälähtöisten sisältöjen tuottaminen on toinen vahvuus. Tekoäly voi analysoida hakutermien taustalla olevia aikomuksia ja tarjota sisältöä, joka vastaa täsmällisemmin käyttäjien tarpeisiin.

Kun sisällön laatu saadaan tarvittavalle tasolle ovat skaalautuvuus ja nopeus kiistattomia etuja. Lähes rajaton kaista prosessoida tietoa mahdollistaa laajemman aihekirjon käsittelyn ja ajantasaisen reagoinnin alan muutoksiin. Näin myös pienemmät toimijat voivat skaalata sisällöntuotantoaan ja tehdä ohjelmallista SEO:ta.

Oma lähestymistapamme

Huomasimme OIKIOlla tekoälyn heikkoudet ja potentiaaliset vahvuudet, jonka vuoksi loimme OIKIO AI:n. Tarkastamalla faktoja ja jakamalla tekoälyn työprosessiin hallittaviin osiin huomasimme että vastausten laatu ja oikeellisuus kasvoivat. 

Kun otimme mukaan erillisiä vaiheita sisällön suunnittelulle ja tarkastukselle lopullisten vastausten laatu kasvoi entisestään. Yhdistämällä vaiheet saatiin toistettavia automaattisia prosesseja, joilla sisällöntuotantoa voidaan skaalata merkittävästi.

Tekoäly rakentaa, ihminen viimeistelee

Kaikki sisällöntuotanto ei ole samasta puusta veistettyä ja tämä heijastuu myös tekoälyn nykykykyihin avustaa sisällöntuotossa. Esimerkkinä verkkokaupan kategoriatekstit voivat olla yleisiä ja tiiviitä. Kun tekoälylle määritetään selvät ohjeistukset ja taustatiedot, pystyy se omien kokemuksieni mukaan hyvinkin valmiiseen tekstiin. Toisaalta taas kun kirjoitetaan esimerkiksi tämänkaltaista artikkelia, tekoäly toimi tässä hyvänä rungon rakentajana, tutkimisapuna ja sujuvoittajana.

Kokemus jota koneella ei ole

Googlen algoritmit arvioivat sisältöä EEAT-periaatteiden kautta (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness).

Ensimmäinen E (Experience eli kokemus) on vieras tälle koneelle. Tekoäly ei ole kokeillut miten shampoo vaahtoaa tai miltä tuntuu kastaa varpaat veteen mökillä. Älä siis käytä tekoälyä tuottamaan sisältöä, jossa vaaditaan todellista kokemusta. Yleisempiä tämänkaltaisia sisältöjä ovat erilaiset tuote- ja palveluarvostelut, ja Google onkin erityisen kärkäs karsimaan huuhaa-arvosteluita pois tuloksista.

Tekoäly voi auttaa varmistamaan, että sisältö käsittelee aihetta monipuolisesti, mutta lopullisen arvon määrittää se, miten hyvin sisältö palvelee käyttäjää. Hakukone tarkkailee käyttäjien käyttäytymissignaaleja, kuten sivulla vietettyä aikaa, paluuprosenttia eli bounce ratea ja muita vuorovaikutuksen mittareita arvioidakseen, onko sisältö palvellut käyttäjän tarpeita.

Kokemuspohjaisten näkökulmien lisääminen on yksi tehokas keino ja sisältö muuttuu välittömästi alkuperäisemmäksi ja arvokkaammaksi.

Onko SEO kuopattu – taas?

”SEO on kuollut” -väite nousee esiin säännöllisesti, ja tekoälyavusteisten haku- ja vastauskoneiden myötä keskustelu on jälleen alkanut.

Tekoälyn integrointi hakukoneisiin, kuten Googlen AI Overview -ominaisuus ja chatbotit, ovat muuttaneet hakutottumuksia. Tiettyjen sisältötyyppien optimointi, kuten yksinkertaiset faktatiedot tai ”kuinka tehdä” -ohjeet, ovat menettäneet tehoaan tuoda liikennettä. Tämän rinnalle hakukoneoptimointiin näyttäisi olevan tulossa uusi aspekti, Generative Engine Optimization eli GEO / AEO, eli optimointi niin että sivusto näkyisi tekoälyn lähteissä kun käyttäjä haluaa tutkia asiaa lisää lähteistä.

Syvällisempi ja kokonaisvaltaisempi sisältö on näyttänyt säilyttävän relevanttiuttaan. OpenAI:n Deep Researchin ja muiden toimijoiden samankaltaisen tutkimus-teknologioiden yleistyessä saattaa kuitenkin olla että tämänkin kaltainen sisältö laskee arvoaan. 

Sisältökulutuksen muuttuva maailma

Toinen samaan aikaan vaikuttava trendi on monikanavainen haku. Hakukoneoptimointi ei enää koske vain Googlea vaan tietoa etsitään monista lähteistä. Esimerkiksi TikTok, Instagram ja YouTube ovat nousseet merkittäviksi tiedonhakukanaviksi.

Tämä monikanavainen hakukäyttäytyminen edellyttää monikanavaista lähestymistapaa sisällöntuotantoon. Sisältöä tulee optimoida eri alustoille säilyttäen yhtenäinen ydinviesti, mutta mukauttaen formaatti kullekin alustalle sopivaksi. Mikä tähän on parempi ratkaisu kuin tekoäly?

Samalla näkyy trendi, että tekoälyt alkavat tuottaa yhä parempaa sisältöä myös kuvien, videoiden ja äänen saralla. Lähitulevaisuudessa tämä mahdollistaa pienellekin sisällöntuottajatiimeille yhä laajemman kirjon eri kanavia.

Tulevaisuuden sisällöntuotanto ja SEO

Tulevaisuuden sisällöntuotto ja siihen liittyvä hakukoneoptimointi saattaa keskittyä näihin asioihin:

  1. Tekoälyn kokonaisvaltaiseen hyödyntämiseen, jossa tekoäly voi tuottaa täysin tai lähes autonomisesti tietyt sisällöt, ja avustaa reilusti toisissa.
  2. Monimuotoiseen sisältöön, joka tarjoaa syvällistä arvoa niissä muodoissa missä käyttäjä niitä haluaa. Hakukoneet Googlesta TikTokkiin palkitsevat tästä sisällöstä liikenteellä.
  3. Vahvaan brändiin ja auktoriteettiin, jotka rakentavat luottamusta laadukkaasta sisällöstä. Geneerisen hötön lisääntyessä ihmiset hakeutuvat sisällöntuottajien luokse, jotka todella antavat lisäarvoa.
  4. Kokemukselliseen sisältöön, jossa tieto saattaa olla halpaa, mutta yksilöllinen kokemus kallista.

SEO ei siis ole kuollut – ainakaan vielä. Se on vain muuttumassa entistä moniulotteisemmaksi ja kokonaisvaltaisemmaksi. Hakukoneoptimoinnin ydin on edelleen sama: tuottaa sisältöä, joka vastaa parhaiten käyttäjien tarpeisiin, riippumatta siitä, millä alustalla tai missä muodossa he sitä etsivät.