Tekoäly tutuksi – Promptauksen perusteet

Lukuaika min

Promptauksella optimoidaan tekoälyn suorituskykyä antamalla sille tarkoin muotoiltuja ohjeita. Tämä mahdollistaa tekoälyn ohjaamisen haluttuun suuntaan ja parantaa sen kykyä tuottaa toivottuja tuloksia toistettavasti. Lue artikkeli ja opi promptaamisen perusteita omalla tavallasi.

Tämä artikkeli on toinen osa blogisarjassa “Tekoäly tutuksi”. Kaikki osat löydät alta.

  1. Generatiivinen tekoäly käyttöön
  2. Promptauksen perusteet
  3. Promptaustekniikat
  4. Generatiivisen tekoälyn soveltaminen omiin töihin
  5. Tekoälyagentit

Jos haluat pohjatietoa miten tekoälyn käytön kanssa pääsee alkuun, voit lukea ensimmäisen osan Generatiivinen tekoäly käyttöön.

Sisällysluettelo

  1. Uusi vanha juttu
  2. Promptin pituus
  3. Sitä saa mitä promptaa
  4. Neljää reittiä perille
  5. Muistilista promptaamiseen
  6. Lopuksi

Uusi vanha juttu

Tässä artikkelissa käsittelemme chatbotin kuten ChatGPT:n promptausta. Joitain ajatuksia voi kuitenkin käyttää myös vaikkapa kuvien generointiin.

Alan terminologia varmaankin kehittyy, mutta promptaus suomeksi voisi olla kehoittaminen tai ohjeistus. Vaikka promptaus on useimmille tekoälyn kanssa täysin uusi konsepti, ovat lähes kaikki tehneet samankaltaista koneen kanssa keskustelua jo vuosikausia – eli hakeneet tietoa hakukoneella.

 

Promptin pituus

Siinä missä hakukoneella lyhyt hakulause kuten “parhaat sähkömaastopyörät”, voi tuottaa hyvän tuloksen, niin pidempi ja todella tarkka haku kuten “parhaat mustat sähkömaastopyörät joissa on takajousitus ja yli 2500MAH akku” taas ei välttämättä tuota tuloksia ollenkaan, koska valmista tekstisisältöä ei juuri tälle hakulauseelle löydy.

Tekoälyllä tilanne taas on usein vastakkainen. Mitä yksityiskohtaisemman ohjeistuksen sille antaa, sitä parempaa tulosta siltä voi usein saada.

Oman kokemukseni mukaan mihinkään promptiakrobatiaan tekoälyn kanssa ei kuitenkaan aina kannata lähteä vaan promptin pituuden voi suhteuttaa tehtävän vaativuuteen ja kuinka helposti tekoäly pystyy tehtävän ratkaisemaan. Kun esimerkiksi olen pyytänyt chatbottia tekemään Excel funktioita, todella lyhyt “Tee Excel funktio joka…” on toiminut loistavasti. Kuitenkin pitkän tekstitiedoston muuntaminen pitkäksi artikkeliksi vaati monimutkaisen promptin.

Kollegani Jyri Vuorisen tekemästä graafista näkyy yleisellä tasolla promptin pituuden ja vastauksen hyödyllisyyden suhde, kun verrataan hakukonetta ja tekoälyä.

 

Sitä saa mitä promptaa

Tämä kaikki saattaa vaikuttaa hyvinkin teoreettiselta, joten otetaan käytännön esimerkki. Kuvitellaan että haluaisit rakennuttaa pihallesi uima-altaan. Etsit taitavan uima-altaita rakentavan yrityksen ja lähetät heille viestin:

“Rakentakaa minulle uima-allas”.

Minkälaisen altaan luulet saavasi? Suorakulmaisen vai pyöreän? Ison vai pienen? Ilman tarkempia ohjeita rakennuttajalle tämä kaikki jää arvailun varaan ja oletettavasti saat jotain hyvin standarinomaista pihallesi.

Kuvittele jos laittaisit rakennuttajalle seuraavanlaisen viestin.

“Rakentakaa minulle iso laguunia muistuttava uima-allas, jossa on vesiputous ja erillinen poreallas. Rakentakaa altaaseen portaat veden alle, jotka johdattavat altaan matalaan päähän.”

Saisitkohan jotain alla olevan kaltaista?


Neljää reittiä perille

Olen itse havainnut että promptauksen opettelua voi lähestyä ainakin neljällä tavalla. Kannattaa kokeilla mikä näistä tuntuu itselle sopivimmalta. Onnistunut promptaus saattaa lisäksi välillä vaatia eri tapojen yhdistelyä.

Reitti 1 – Kokeile keskustellen 

Tämä tapa sopii ihmisille, jotka haluavat saada heti näkyviä tuloksia ja parantaa siitä. Iteroivan kokeilun kautta voit hahmottaa, miten eri promptit vaikuttavat tekoälyn vastauksiin ja oppia muokkaamaan promptejasi saadaksesi halutunlaisia tuloksia. Kokeiluprosessi myös antaa sinulle mahdollisuuden ymmärtää paremmin, miten tekoäly reagoi erilaisiin ohjeisiin.

Voit aloittaa esimerkiksi promptaamalla

“Tee teksti aiheesta prompt engineering. Teksti tulee LinkedIniin.” 

Kun saat vastauksen ja huomaat että se saattaa olla liian pitkä ja geneerinen, voit ohjeistaa sitä esimerkiksi seuraavasti.

“Tekstin yleisö on yrityspäättäjät, jotka haluavat oppia nopeasti. Tiivistä tekstiä ja laita mukaan käyttöesimerkki, joka sopii yleisesti liike-elämään.”

Teksti saattaa vaikuttaa vielä hieman tylsältä, joten voit pyytää chatbottia lisäämään emojeita.

“Teksti on hyvä, mutta lisää vielä emojeita piristämään sitä.”

Kun olet tyytyväinen tulokseen voit katsoa läpi keskustelun. Iteroinnin aikana olet oppinut millä prompteilla sait haluamasi lopputuloksen. Nyt voit koota näistä yhden promptin ja vaihtamalla aihetta voit tehdä yhdellä ohjeistuksella useita postauksia. Valmis prompti voisi olla esimerkiksi:

”Tee tiivis LinkedIniin sopiva teksti yrityspäättäjille aiheesta prompt engineering. Ota mukaan käytännön esimerkki, joka sopii liike-elämään ja lisää mukaan emojeita, joilla piristät tekstiä.”

 

 

Reitti 2 – Käytä mallia

Jos kaipaat selkeää runkoa ja rakenteellisen lähestymistavan promptien luomiseen ovat mallit loistava valinta. Yksi näistä malleista on R.A.C.E, joka toimii seuraavasti.

Role kohdassa määritellään tekoälylle rooli: ”Olet markkinointipäällikkö, jonka tehtävä on ideoida myyntiä kasvattavia toimenpiteitä ja kertoa niistä johdolle selkeäsanaisesti ja myyvästi.”

Action kohtaan kirjoitetaan auki haluttu työ: ”Tee suunnitelma monikanavaisesta markkinointikampanjasta uudelle virustorjuntaohjelmistolle.”

Context kertoo tekoälylle tarkemmin taustatietoja: ”Yritys jossa olet töissä on B2B SaaS yritys joka myy tietoturvaohjelmistoja. Asiakkaitamme ovat keskisuurten ja suurten yritysten tietoturvasta vastaavat päättäjät.”

Expectation kohdassa tarkennat mitä haluaisit työltä: ”Suunnitelma tulee sisältää kuvaukset mikä jokaisen kanavan rooli on ja miten ne toimivat yhdessä. Suunnitelmasta tulisi tehdä myös loppuun tiivistys johtoryhmälle.”

Eri malleja on useita ja en ole itse törmännyt tietoon mitkä malleista toimivat parhaiten. Kollegani Jyri Vuorinen tutki eri malleja yhdisti näistä allaolevassa kuvassa näkyvän viitekehyksen. Hän kertoi ettei sitä tarvitse seurata täsmällisesti, mutta siinä on otettu huomioon eri mallien tärkeimmät elementit.

 

Reitti 3 – Pyydä apua tekoälyltä

Esimerkiksi PromptPerfect-verkkosivustolla toimiva työkalu tai maksullisesta ChatGPT:stä löytyvät samanniminen plugin helpottavat promptien kirjoittamista.

Voit kuvailla työkalulle mitä haluaisit saavuttaa ja työkalu tekee tekoälyn avulla sinulle valmiin promptin.  Se voi lisäksi kysyä jatkokysymyksiä varmistaakseen, että se saa promptista juuri sellaisen kuin haluat.

Alla olevassa kuvassa olen käyttänyt promptia “Tee lyhyt teksti aiheesta prompt engineering. Teksti tulee LinkedIniin.” Käytin PromptPerfect työkalun Streamline ominaisuutta, jonka avulla pyysin parannuksia promptiin. Tekoäly teki parannetun version, ja tämän jälkeen kysyi valinnaisia yksityiskohtia esimerkiksi pituudesta ja mitä tarkempia näkökulmia postauksessa käsitellään. 

 

Reitti 4 – Kopioi muilta 

Jos yrityksessäsi on muita, jotka ovat käyttäneet tekoälyä jo jonkin aikaa, voit kysyä miten he ovat promptanneet chatbottia. Voit saada jo suoraan käyttökelpoisen promptin tai mallin, jonka päälle rakentaa.

On olemassa lisäksi useita ilmaisia ja maksullisia promptipankkeja, joista voit kopioida muiden tekemiä prompteja. Usein näiltä sivustoilta voi hakea prompteja käyttötarpeen mukaan. Maksullisista pankeista esimerkkinä selkeästi hinnoiteltu Promptbase ja maksuttomista  Awesome GPT prompts.

 

Muistilista promptaamiseen

Näiden ylläolevan neljän keinon avulla pääset hyvin alkuun promptaamisen opettelussa. Tässä alla on lisäksi muutamia yleisiä vinkkejä, joiden avulla voit kirjoittaa tehokkaampia prompteja:

Täsmälliset ohjeet: Varmista, että ohjeesi ovat täsmällisiä ja ne ohjaavat tekoälyä halutulla tavalla.

Yksinkertainen kieli: Vaikka tekoäly pystyykin usein poimimaan tärkeimmät asiat puhekielisestäkin tekstistä, on varmempaa pysyä mahdollisimman selkeässä ja yksinkertaisessa kielessä.

Konteksti: Tarjoa tarpeeksi kontekstia, jotta tekoäly ymmärtää, mitä haluat sen tekevän. Näin saat relevantempia ja tarkempia vastauksia.

Testaa: Kun olet saanut tehtyä yhden promptin, on hyvä testata sitä uudessa keskusteluikkunassa. Näin varmistat, että prompti toimii ilman alkuperäisessä keskustelussa olevaa kontekstia ja sitä voi käyttää sellaisenaan.

Testaa miten promptisi toimii eri aiheille, joissa sitä tullaan käyttämään. Esimerkiksi jos sait tehtyä LinkedIn postauksen “prompt engineeringista”, kannattaa kokeilla muuttaa aiheeksi vaikka “hakukoneoptimointi” ja katsoa saatko vielä hyvän vastauksen. Näin voit varmistua että promptisi toimii eri aiheille ilman säätämistä.

Lopuksi

Tehokkaiden AI-promptien kirjoittaminen on taito, jota voi kehittää ajan myötä kokeilemalla ja arviomalla tuloksia. Kun olet kerran luonut onnistuneen promptin, voit pitää sen muistissa ja saada kerta toisensa jälkeen nopeasti hyviä tuloksia. Skaalautuvuus yhdessä yksilöllisen muokattavuuden kanssa onkin yksi tekoälyn suurimpia valttikortteja.

Jos haluat lukea lisää voit käydä lukemassa kehittyneemmistä promptaustekniikoista tai miten saisit sovellettua tekoälyä omaan työhösi.

Jos tarvitsisitte yrityksessänne apua tekoälyn soveltamisessa digimarkkinointiin, ota toki yhteyttä.

Joona Pelttari

Senior SEO Consultant & AI Lead

Olen asiakaspalvelu- ja kehityshenkinen hakukoneoptimoinnin konsultti, jota kiinnostaa markkinointi kokonaisuutena ja hyvän tiimityön ja tekoälyn tuomat mahdollisuudet. Pyrin löytämään arvoa tuottavia ratkaisuita eri toimialoilla toimiville asiakkailleni.